Wycieczka dydaktyczna do zakładów Alima-Gerber

Dodano:

W dniu 29.01.2025 r., klasa 4a wzięła udział w wycieczce dydaktycznej do należącej do koncernu Nestle, fabryki Gerbera w Rzeszowie. Pierwszy raz udało się nam skorzystać z możliwości bezpośredniego zapoznania się z produkcją o wysokiej higienie i czystości, spełniającą wymagania GMP, GHP oraz HACCP. Przy wejściu przywitała nas Pani Alicja Dziągwa – Starszy Specjalista ds. Personalnych Nestle Polska S.A. i zaprosiła na krótkie spotkanie, podczas którego przybliżyła historię zakładu oraz zapoznała nas z aktualnymi produktami. Przygotowana była także ich bogata degustacja. Następnie przeprowadzone było szkolenie BHP oraz przedstawione zasady jakie obowiązują na terenie zakładu.

Po przebraniu się w odzież ochronną, udaliśmy się w dwu grupach na zwiedzanie fabryki. Mimo, że kominiarki, buty i fartuchy otrzymaliśmy zupełnie nowe, w czasie procedury wejścia na halę produkcyjną, musieliśmy się oczyścić, umyć i zdezynfekować. Nie wolno było mieć także żadnej biżuterii, zegarka czy telefonu.

Podczas oprowadzania, Pan inżynier automatyk zarządzający pracą wszystkich urządzeń w fabryce, zapoznał nas z sekcjami: myjącą, obierającą, rozdrabniającą, pasteryzacyjną, chłodzącą i pakowalniczą oraz linią „tubek” i słoików. Wreszcie zobaczyliśmy jak powstają od początku do końca zupki i deserki dla niemowląt. Wielkim zaskoczeniem był fakt, że w tak wielkich halach, spotkaliśmy tak niewielu pracowników. Wszystkie procesy są całkowicie zautomatyzowane i zrobotyzowane, ludzie właściwie tylko nadzorują i kontrolują pracę maszyn.

Jeszcze raz dziękujemy naszemu rodzimemu producentowi żywności dla dzieci i niemowląt,  za umożliwienie zwiedzenia fabryki oraz zapoznania się z procesami i urządzeniami „przetwórstwa czystego”.

Opiekunami młodzieży w czasie wyjścia byli Pani Monika Różak oraz Panowie Maksymilian Sobczak oraz Robert Białogłowski.